Itämeren historia

     Itämeri

Itämeri on Atlantin valtameren sivumeri Pohjois-Euroopassa. Maat, kuten Saksa, Viro, Suomi, Ruotsi, Venäjä, sekä Puola ovat yhteydessä itämereen. Se on maailman toiseksi suurin murtovesiallas mustan meren jälkeen. Itämeren keskisyvyys on noin 54 metriä ja syvin kohta noin 460 metriä.


Litorinameri

Kuvahaun tulos haulle litorinameri
Litorianmeri  kartta


Litorinameri oli itämeren nykyista muotoa, jopa 8-kertaa suolaisempi, sekä jonkin verran laajempi. Litorianmeri syntyi, kun jääkauden jälkeinen valtameren nousu ylti Tanskan salmien tasolle. Ja niiden kohdalle osui uomia, joista suolainenvesi sekoittui makeanveden kanssa. Kaikki tämä n. 8000 vuotta sitten. Pohojanmaalla tavataan usein ns. alunamaita, jotka ovat litoriameren aikaan muodostuneita sulfidipitoisia savikkoja. Nämä savikot aiheuttavat ongelmia sadevesien hapattaessa sulfideja rikkihapoksi. Sateen jälkeinen nopea happamuuden nousu on aiheuttaunut kalojen kuolemia mahtavalla Kyröjoella.





Itämeren nimen määrittelyn "ongelmat"

Itämeren suomenkielinen nimi on käännöslaina meren ruotsinkielisestä nimestä Östersjön ja hollannin nimestä Oostzee. Näiden maiden näkövinkkelistä meri onkin idässä. Suomesta katsottuna nimi on harhaanjohtava, sillä itämeri sijaitsee suomesta katsottuna länsi- ja eteläpuolella.

Kuvahaun tulos haulle hylky
Kuvan hylky löydetty tanskansalmen läheltä

                                                                         Laivahylyt

Itämeren pohjassa on arviolta satoja puisten laivojen hylkyjä. Itämeren yli tuhatvuotisen idän ja lännen välisen kaupan purjehdusperinteen vuoksi hylkylöydöt ovat hyvin monipuolisia. Laivahylkyjensä johdosta Itämeri on kansainvälisen meriakeologisen tutkimuksen kohde. Hylyt ovat säilyneet hyvässä kunnossa, sillä alhaisen suolapitoisuuden vuoksi itämerellä ei tavata puuta syövää laivamatoa.



 Saaret/Rannikot

Itämeren merkittäviä saaria ovat mm. Gotlanti (Ruotsi), Öölanti (Ruotsi), Saarenmaa (Viro), Rugen (Saksa) sekä Ahvenmanner (Suomi).
 
Suomen ja Ruotsin rannikot ovat kallioisia ja saarisia, erityisesti Tukholman edustalla ja Suomen lounaisrannikolla/Turun saaristossa. Eteläisen itämeren rannikot ovat huomattavasti tasaisempia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti